Hoppa till innehållet

Publikrekord för Götheborg i Sydafrika

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
24 mars 2006 kl.17.20 (UTC)
Sydafrika - 25 000 klev ombord på Ostindienfararen Götheborg under de sjutton dagarna fartyget låg i Port Elizabeth i Sydafrika.

Götheborg la till i Sydafrika den 9 mars. I torsdags hade drygt 25 000 trampat upp och ned för landgången och nere på kanondäck. 7 000 skolbarn har fått lära sig både om kolonialtidens fartyg och det lilla kalla landet i norr. För många har det varit första gången ombord på ett fartyg.

Barnen kommer både från kåkstäder och medelklassområden, både svarta och vita. På kajen har de iklädda skoluniformer lotsats förbi Volvos, SKF:s och Göteborgs stads utställningar, ställt upp sig på led framför Götheborg för att till sist få kliva ombord.

Götheborg dä fartyget lämnade hemmahamnen i oktober.
Foto: Kjell André, Oktober 2005. (GFDL)

Innan besöket har många skolbarn fått lära sig både om 1700-talets oceangående fartyg och Sverige. De har fått leta fram uppgifter om Göteborg och ritat teckningar. Många kommer förmodligen att minnas besöket under mycket lång tid.

Imorgon lördag lämnar Götheborg hamnen i Nelson Mandela Bay för att påbörja den 50 dagar långa resan över Indiska oceanen till Fremantle söder om Perth i Västaustralien.

Kapten Peter Kaaling som tar över kommandot inför nästa etapp har tidigare seglat fartyget från Göteborg till Stockholm och är inte det minsta orolig för kylan och vindarna på Indiska oceanen.

Tvärtom har han imponerats av fartygets sjöduglighet och möjligheten att "trixa" med de lösa rårna (bommarna som seglen är fästa i) — "det är här tillämpad marinarkeologi", säger han till Vårt Göteborg och längtar redan till "den inre tystnaden" till sjöss.

Mer orolig är han för slitningar ombord under den långa resan men tror att lek och mys kommer att lösa den biten.

Samtidigt har förste kocken, Magnus Andersson, förberett för överresan genom att fylla alla förråden med proviant — mycket frystorkat eftersom utrymmet är begränsat. På förra etappen lärde man sig att förvara frukt i nät på kanondäck där korsdrag skyddar frukten. Däremot har man givit upp försöken med att odla kryddor — "de stog bara ivägen", säger Magnus Andersson till Vårt Göteborg.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Södra Afrika

17 oktober 2011: Fyra svenskar döda i flygkrasch
3 april 2008: Sydafrika utreder JAS-affären på nytt
21 februari 2008: Storsatsning på alternativ energi i Sydafrika
21 februari 2008: Madagaskar drabbas av cykloner
4 februari 2008: Sista 3 semifinalisterna klara i Afrikacupen


Västra Götaland

9 augusti 2012: Brand i torn i Alingsås
14 november 2011: Strålsäkerhetsmyndigheten hotar att dra in Ringhals tillstånd
9 november 2011: Ringhals 1 startas igen
21 oktober 2011: Fartsyndare körde om polisen i 200 km/h
7 oktober 2011: Trafikolycka på Norrleden i Göteborg


Portaler

Segling
Sydafrika

Wikipedia

Ostindienfararen Götheborg
Port Elizabeth

Händelser 24 marsmars2006kvartal 1vecka 12
Publiceringar 24 marsmars2006kvartal 1vecka 12Referenser