Rättegången mot Pinochet utan avgörande

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Chile

3 januari 2006

Santiago – Chiles förre diktator Augusto Pinochet fick finna sig i fortsatt husarrest sedan en domstol inte beviljat honom borgen i alla de fall av de brott mot mänskligheten som han ställts inför rätta för, skriver The Star.

Pinochet har suttit i husarrest sedan i november och har ställts inför rätta för nio fall av försvinnanden i samband med operation Colombo i mitten av 1970-talet då uppskattningsvis 119 vänsterrevolutionärer försvann. Domstolen har nu beviljat honom borgen på motsvarande 20 000 dollar i sex av dessa fall. För att Pinochet ska slippa husarresten krävs Borgen även för de återtående tre fallen.

Pinochet styrde Chile i 17 år efter militärkuppen 1973 och står nu anklagad för flera brott mot mänskligheten och skattebedrägerier. Enligt officiell statistik dog 3 000 människor i politikt våld under Pinochets ämbetstid och omkring 28 000 människor utsattes för tortyr.

Chile blev en demokrati 1990. Pinochets tid vid makten har prövats i domstol under de gångna fem åren.

Tidigare artiklar[redigera]


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]