Rasistiskt ungdomsgäng splittrat i Nyköping

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

12 februari 2005

Nyköping – Ett ungdomsgäng på omkring 20 personer som gjort sig skyldigt till skadegörelse, vålds- och egendomsbrott i Nyköping och Tystberga med rastistiska motiv har nu splittrats av polisen. Enligt Hans Westmar vid polisens underrättelsetjänst finns det inga indikationer på att det rör det sig om organiserat, högerextremistiskt våld.

Kriminalinspektör Henrik Lundh vid polisen i Nyköping säger att det rör sig om ungdomar som hamnat snett i tillvaron. Kring åtta centrala personer i gruppen i åldrarna 16-22 år har ungefär lika många samlats. Medlemmarna i gruppen har sporrat varandra till att begå olika brott. Under jul och nyår har de dragit runt i Nyköping och ofredat människor som råkat möta dem. En serie inbrott och stölder 5-6 januari liksom en grov misshandel på torget i Nyköping har också knutits till gruppen.

Ledarna i ungdomsgänget har åtalats och de övriga kommer att hållas under uppsikt av polisen lokalt. Polisen beklagar att föräldrar och skola inte kommit med varningssignaler i ett tidigare skede.

Källa[redigera]


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.