Hoppa till innehållet

Reformvänner godkänner nytt palestinskt kabinett

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

Reformvänner godkänner nytt palestinskt kabinett

24 februari 2005

Lagstiftare i Ramallah har accepterat ett kabinett med få återvalda medlemmar efter att två gånger ha förkastat premiärminister Ahmed Querias tidigare förslag.

Palestinas flagga

"Vi har nått en principöverenskommelse med Aby Mazen (Abbas) om att låta den här krisen få ett slut", sa Fatahs parlamentsledamot Mohammed Horani.

Företrädare för det största palestinska partiet Fatah har tidigare förkastat premiärministern två tidigare regeringförslag, men accpeterade alltså sent på onsdagen det tredje förslaget efter att ha träffat president Mahmoud Abbas. Fatah har 63 av parlamentets 85 platser.

Lagstiftarnas största invändningar gällde bristen på nyheter i ministären. De två tidigare förslagen bestod framför allt av välbekanta politiker från den palestinska, politiska eliten. I förslaget som nu ligger är omkring 75% (17 eller 20, beroende på källor) av ministrarna helt nu ansikten.

Nasser Yousef kommer att ta över ansvaret för säkrhetsstyrkorna och Mohammad Dahlan, för närvarande Abbas' säkerhetsrådgivare, är också ny i regeringen. Enligt CBC är Abbas nu angelägen om att stärka sin makt i säkerhetsfrågorna för att på sikt kunna rensa upp korruptionen och stärka kontrollen över de ockuperade områdena.

Några av de ministrar som inte klarade manglingen under de senaste dagarna är utrikesminister Nabil Shaath och förhandlingsminister Saeb Erekat.

Under torsdagen kommer den lagstiftande församlingen att rösta om det nya kabinettet.

Källor[redigera]