Religiösa ledare vill göra Irak till muslimsk stat

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Irak

8 februari 2005

Irak – Efter framgångarna i valet i Irak gör nu shiamuslimska ledare anspråk på premiärministerposten. Inför de stundande förhandlingarna om landets nya författning har stor ayatollan Mohammed Ishaq al-Fayad krävt att åtskillnaden mellan religion och stat "måste förkastas".

Hela Ulama och Marja (det shiamuslismiska prästerskapet) och en majoritet av det irakiska folket vill att nationalförsamlingen ska göra islam till den permanenta författningens grund och förkasta varje lag som strider mot islam", sa han i ett uttalande.

Dick Cheney och Donald Rumsfeld har under helgen framträtt i amerikansk TV och i intervjuer försäkrat det amerikanska folket att valet i Irak inte kommer att göra landet till en religiös stat.

Ett relativt lugn har rådit efter valet visade sig vara tillfälligt. Det våldsamma upproret har hitills krävt flera dödsoffer och många skadade:

  • 14 upplopp. 22 dödade irakiska poliser och soldater vid en attack mot en polisstation söder om Bagdad.
  • Fyra egyptiska teleingenjörer har kidnappats.
  • En amerikansk soldat dödades och två skadades av en sprängladdning vid en väg norr om huvudstaden.
  • En raketattack ledde till att två missiler exploderade nära Bagdads flygplats och en tredje slog ned i en nyggnad som hör till Nationelgardet, dock utan att skada någon.
  • Under fredagen kidnappades en italiensk journalist när Bagdads universitet.

Källor[redigera]