Hoppa till innehållet

Rice försvarar USA mot tortyranklagelser

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

5 december 2005 Washington USA:s utrikesminister Condoleezza Rice svarade idag på anklagelserna som riktats mot CIA i Europa, om tortyr, hemliga fångtransporter och fängelser. Rice sa att USA till fullo respekterar andra länders självständighet och lyder internationella lagar.

Uttalandet gavs ett kort tag före Rice begav sig till Europa i syfte att reda ut förhållandena efter den senaste tidens misstankar mot CIA. Rice har för avsikt att få europeiska regeringar att ta tillbaka den senaste tidens anklagelser.

I sitt uttalande idag varken bekräftade eller avfärdade hon hemliga fängelser, utan sa att hon inte ville äventyra underrättelseverksamheten, men bekräftade att några regeringar valt att samarbeta med USA och därmed CIA.

Rice meddelade att de kunnat avvärja terroristattacker genom sina förehavanden i Europa, och sa att de "därmed räddat oskyldiga liv i såväl Europa som USA och andra länder". Hon försvarade CIA:s agerande att föra fångar till tredje land, men sa att de aldrig tagit någon fånge "i syfte att tortera eller till ett land där de förmodats ha blivit det". Hon fastslog att USA aldrig under några omständigheter accepterar tortyr i någon form, och påpekade att de amerikaner som misstänkts för sådan behandling av människor dragits inför rätta.


Referenser[redigera]