Hoppa till innehållet

Rysk-ukrainsk gaskonflikt når EU

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

2 januari 2006 Rysslands beslut att inte leverera gas till Ukraina orsakar störningar och protester i flera europeiska länder, uppger BBC News.

Ryssland har krävt att Ukraina ska skriva på ett avtal som innebär en prishöjning från 50 dollar till 230 dollar per tusen kubikmeter. Ukraina importerar 30 procent av sin gas från Ryssland. EU betalar 240 dollar och får 30 procent av sin gas från ryska källor.

Mycket av den gas som Ryssland exporterar till EU går via ledningar genom Ukraina. Nu anklagar den ryska gasjätten Gazprom Ukraina för att stjäla gas avsedd för EU. Från ukrainskt håll hävdar man att man bara tar de 15 procent man har rätt till som betalning för att man transporterar gasen.

Ukraina hävdar att de nya kraven är Rysslands sätt att bestraffa landet för att man försöker närma sig Västeuropa. Ryssland har av tradition beviljat vissa grannländer gas till starkt reducerade priser för att understödja sina intressen.

Från amerikanskt håll har man uttryck irritation över Rysslands sätt att använda sina gasleveranser i politiska syften. EU kommer att diskutera situationen på ett möte om två dagar.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]