Saudiska kvinnor tillåtna vid fotbollsmatch mot Sverige

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Saudiarabien

18 januari 2006

Rijad – Saudiarabien backar från sitt tidigare beslut att förbjuda kvinnor bland åskådarna till fotbollsmatchen mellan Sverige och Saudiarabien. Beslutet kommer som en följd av att svenska diplomater agerat i frågan sedan det saudiska beslutet väckt upprörda känslor i Sverige.

I måndags meddelade saudiska myndigheter Svenska fotbollsförbundet att matchen mellan länderna skulle flyttas till en mindre arena och att kvinnor inte skulle tillåtas närvara.

Sedan en av Sveriges diplomater i Rijad, Christer Nilsson, haft samtal med det saudiska informationsministeriet ändrade saudierna ståndpunkt.

BBC beskriver Sverige som världens mest jämlika landet och kontrasterar Sveriges riksdag med 45 procent kvinnlig representantion mot kvinnornas situation i Saudiarabien där de spelar en obetydlig roll i det offentliga livet. Sveriges utrikesminister Laila Freivalds sa i en kommentar att det var viktigt att protestera mot diskriminering av kvinnor och att detta var ett bra tillfälle.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]