Hoppa till innehållet

Segervissa franska demonstranter fortsätter protester

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
5 april 2006 kl.05.49 (UTC)
Paris - Facket är segervisst efter Chiracs eftergifter. Minst en mijon demonstrerade runt om i Frankrike.

Omkring 4 000 poliser hade utkommenderats men tisdagens demonstrationer i Paris blev lugna. Omkring 700 000 marscherade från Place de la Republique till Place d'Italie med plakat och banderoller som krävde de Villepins och till och med Chiracs avgång.

President Jacques Chirac undertecknade visserligen premiärminister Dominique de Villepins kontroversiella arbetslag, men Chirac försökte tillmötesgå kritikerna genom att kräva att lagen mjukades upp.

Denna eftergift från presidenten har facket och stundetorganisationerna uppfattat som början på en seger. Genom fortsatta demonstrationer och strejker hoppas man kunna få ytterligare eftergifter och till och med få se lagen skrotad.

De Villepin har visserligen inte med en min antytt att han är beredd till eftergifter, men han blir allt mer isolerad samtidigt som hans moståndare får bättre och bättre självförtroende.

Den lag, CPE, som de Villepin drivit igenom ger arbetsgivare rätt att utan förklaring säga upp anställda under 26 år under anställningens två första år.

Med lagen vill premiärministern få ner ungdomsarbetslösheten som i Paris förorter kan uppgå till 50 procent och som var en viktig anledning till de kravaller som rasade över hela Frankrike i höstas.

Fackföreningar och studentorganisationer menar dock att lagen inte kommer att generera flera arbeten utan bara underminiera anställningstryggheten. Miljontals människor har demonstrerat i flera veckor mot lagen.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Frankrike

Huvudsida/Old
Huvudsida/Gammal
TVn ger ljus som gör ögonen trötta
Thomas Funck
Flertalet explosioner drabbade Boston Marathon


Europa

10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår


Portaler

Arbetsmarknadspolitik
Demonstrationer

Wikipedia

Dominique de Villepin
Frankrike

Händelser 4 aprilapril2006kvartal 2vecka 14

Publiceringar 5 aprilapril2006kvartal 2vecka 14Referenser