Serbisk polis grep Mladic-medarbetare

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Serbien
Serbien

9 februari 2006

Serbien – Serbisk polis har gripit en tidigare medhjälpare till den efterlyste tidigare generalen Ratko Mladic. Medhjälparen är misstänkt för att ha hjälpt Mladic att gömma sig, uppger BBC.

I början av 1990-talet var Sasa Badnjar Ratko Mladics sekreterare och ingick i de säkerhetsstyrkor som generalen omgav sig med. Badnjar greps i måndags samtidigt som FN:s åklagare Carla del Ponte i Belgrad uppmanade serbiska myndigheter att gripa den efterlyste generalen.

Samtidigt som Badnjar greps genomförde NATO-trupper östra Bosnien efter ytterligare en av Mladics tidigare medhjälpare, Milisav Kljestan. Tidigare har serbisk polis gripit Jovo Djogo som också han misstänks vara en av Mladics tidigare medhjälpare.

Tillsammans med Radovan Karadzic är Ratko Mladic efterlyst av krigsförbrytartribunalen i Haag misstänkta för krigsförbrytelser, inklusive folkmord. Mladic misstänks för inblandning i morden på omkring 8 000 muslimska män i Srebrenica och belägringen av Sarajevo.

För omkring ett år sedan föregicks gripandet av den kroatiske generalen Ante Gotovina, som också misstänks för krigsförbrytelser, av en våg av gripanden av hans tidigare medarbetare.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]