Sharons tillstånd fortsatt kritiskt men stabilt

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Israel
Israel

10 januari 2006

Jerusalem – Tillståndet för Israels premiärminister Ariel Sharon var fortsatt kritiskt men stabilt enligt en sjukhustalesman som också meddelade att Sharon reagerat på ett stimulitest med små rörelser i en hand och ett ben, uppger CNN.

Sjukhuschefen Shlomo Mor-Yosef berättade att då mängden droger som hållit premiärministern i koma minskades började han andas. Sharon förblir dock kopplad till en respirator.

Mor-Yosef påpekade dock att det fortfarande är för tidigt att avgöra hur omfattande skadorna är på Sharons hjärna. Det kommer att ta ytterligare några dagar innan bedövningsmedlen kan sänkas till en nivå där cognitiva funktioner kan testas.

Sharon hade inte öppnat ögonen. Sedan mängden bedövningsmedel minskats hade Sharons blodtryck stigit, vilket Mor-Yosef betecknade som normallt.

Samtidigt som Sharon långsamt väcks till liv igen, fortsätter hans ersättare Ehud Omert att leda regeringen. Israels tidigare premiärminister tillika medlem i Sharons bybildade parti Kadima, Shimon Peres, meddelade i söndags att han inte kommer att kandidera till posten som premiärminister utan stödde Olmert.

Sharons hjärnblödning kommer i ett politiskt känsligt läge. Han lämnade högerpartiet Likud sedan han där inte fått tillräckligt stöd för sina planer att återlämna Gazaremsan och delar av Västbanken till det palestinska styret. Istället bildade han en center-höger parti som han hoppades skulle ge det stöd som behövdes för att uppfylla tillbakadragandet.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]