Självmordsbomb i Karbala, 44 döda

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lägeskarta för Karbala i Irak

5 januari 2006

Karbala – Minst 44 människor dog och 53 skadades av en självmordsbomb i den shiamuslimska staden Karbala i Irak, ett bombdåd som riskerar att ytterligare så splitt i ett Irak som försöker samla sig inför uppgiften att bilda en ny regering, skriver Middle East Times.

Explosionen inträffade i närheten av en shiamuslimsk hegedom i Karbala och är det blodigaste dådet sedan valet i mitten av december och det blodigaste i Karbala på två år.

Bombdådet kom sedan valkommissionen meddelat att ett valresultat kommer att bli klart inom fyra dagar.

I går onsdag dödades 37 och 45 skadades i en självmordsattack mot en shiamuslimsk begravning i Bagdad. Samtidigt exploderade en bilbomb i Karbaka som skadade två personer. Ytterligare fyra poliser dog i en attack 60 kilometer norr om Bagdad och amerikanska militärkällor uppger att en självmordsbombare attackerat en polisbyggnad i Ramadi utan att uppge antalet skadade.

Enligt sjukhuskällor var 11 av dödsoffren och 20 av de skadade i dagens attack pilgrimer från Iran.

Iraks premiärminister Ibrahim Jaafari sa i ett uttalande att terrorattackerna var avsedda av kasta landet i inbördeskrig och kaos.

USA president George W. Bush och Storbritanniens premiärminister vill att Irak bildar en regering så fort som möjligt så att de utländska trupperna i landet kan dras tillbaka redan i år.

Valkommissionen har meddelat att ett slutgiligt resultat kommer att offentliggöras först om ca två veckor. Talesmän för flera grupper som deltar i valet och som klagat på valfusk har dock krävt att valkomissionen ska vänta med att delge valresultat till dess den internationella granskningskommissionen har utrett anklagelserna.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]