Hoppa till innehållet

Självmordsbomb i Karbala, 44 döda

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Lägeskarta för Karbala i Irak

5 januari 2006

Karbala – Minst 44 människor dog och 53 skadades av en självmordsbomb i den shiamuslimska staden Karbala i Irak, ett bombdåd som riskerar att ytterligare så splitt i ett Irak som försöker samla sig inför uppgiften att bilda en ny regering, skriver Middle East Times.

Explosionen inträffade i närheten av en shiamuslimsk hegedom i Karbala och är det blodigaste dådet sedan valet i mitten av december och det blodigaste i Karbala på två år.

Bombdådet kom sedan valkommissionen meddelat att ett valresultat kommer att bli klart inom fyra dagar.

I går onsdag dödades 37 och 45 skadades i en självmordsattack mot en shiamuslimsk begravning i Bagdad. Samtidigt exploderade en bilbomb i Karbaka som skadade två personer. Ytterligare fyra poliser dog i en attack 60 kilometer norr om Bagdad och amerikanska militärkällor uppger att en självmordsbombare attackerat en polisbyggnad i Ramadi utan att uppge antalet skadade.

Enligt sjukhuskällor var 11 av dödsoffren och 20 av de skadade i dagens attack pilgrimer från Iran.

Iraks premiärminister Ibrahim Jaafari sa i ett uttalande att terrorattackerna var avsedda av kasta landet i inbördeskrig och kaos.

USA president George W. Bush och Storbritanniens premiärminister vill att Irak bildar en regering så fort som möjligt så att de utländska trupperna i landet kan dras tillbaka redan i år.

Valkommissionen har meddelat att ett slutgiligt resultat kommer att offentliggöras först om ca två veckor. Talesmän för flera grupper som deltar i valet och som klagat på valfusk har dock krävt att valkomissionen ska vänta med att delge valresultat till dess den internationella granskningskommissionen har utrett anklagelserna.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]