Skatteverket slog till mot bärföretag som "struntar i alla regler"

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Sverige
Sverige

20 februari 2006

Dalarna – Skatteverket anklagar fem bärföretag i Dalarna som anlitar utländska plockare för omfattande skattebrott och skattefel. En branschföreträdare tillbakavisar kritiken, uppger Radio Dalarna.

Då skatteverket genomförde en stor revision mot 45 företag i bärbranschen upptäckte man flera företag som fullständigt ignorerade alla regler.

Martin Engström, ordförande i branschens intresseförening, säger till Radio Dalarna att han inte alls känner igen den bild av branschen som Skatteverket beskriver och talar om "olika verkligheter".

Enligt regeringsrätten ska företag som anlitar utländska medborgare från länder utanför chengen betala arbetsgivaravgifter. Vid revisionen visade det sig att inget av företagen betalade sina avgifter.

Engström menar att Sverige med Skatteverkets syn skulle bli det enda landet i Europa med skatt på bär. ”Vi kan inte vara det enda landet med bärskatt”, säger han.

Skatteverket konstaterar att företagen gjort stora vinster på att inte betala avgifterna. Man har anmält fem företag för skatte- och bokföringsbrott men flaggar för fler anmälningar.

Varje år kommer uppskattningsvis 3 000 utländska medborgare från hela världen till Sverige för att plocka bär. De har extremt dåliga anställningsvillkor och mycket låga löner.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]