Skridskoåkare gick genom isen på Mälaren, två omkom

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Sverige

29 januari 2006

Sverige – Två personer omkom då omkring ett dussion skridskoåkare gick genom isen i sundet mellan Ridön och Eksholmen på Enhörnalandet i Mälaren. För ytterligare en person var tillståndet fortfarande kritiskt.

Totalt fyra helikoptrar deltog i räddningsarbetet med att undsätta nedkylda som räddats ur det kalla vattnet.

Gruppen som hamnade i vattnet, 13 av 15, kom från Stockholm Skridsko Seglarklubb (SSSK) och bestod av en grupp ungdomar med ledare. En skridskogrupp på 5 åkare från Friluftsfrämjandet i Södertälje kom alldeles bakom SSSK gruppen. Räddningsarbetet påbörjades omedelbart. Från annat håll dök flera andra grupper av skridskoåkare upp bl.a från Friskis & Svettis dessa inledde räddningsarbetet annat håll genom att krypa fram till vaken och dra upp folk med livlinor. En annan grupp från SSSK var snart på plats och delttog också i räddningsarbetet. Under räddingsarbetet plurrade fler personer än de initialt 13.

Vaken där skridskoåkarna gick igenom ligger rakt över ett grund vilket kan vara en av anledningarna till att guppen gick igenom.

Benny Stenberg som bor med utsikt över sundet där skridskoåkarna gick ned i vattnet säger till Dagens Nyheter att han är förvånad att gruppen vågade sig ut på isen där. Per Kågeson på SSSK säger till samma tidning att olyckan aldrig borde inträffat och antar att gruppen varit oerfaren och åkt för nära varandra. Föreningens styrelse kommer att diskutera det inträffade och hur man ska undvika liknande olyckor i framtiden.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]