Socialt forum i Venezuela propagandaframgång för Chávez

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Venezuela
Venezuela

25 januari 2006

Caracas – Tusentals demonstranter ropade slagord mot USA-imperialism och kriget i Irak vid en demonstration i anslutning till ett socialt forum i Venezuelas huvudstad Caracas. Vid mötet, som främst attraherar vänsteraktivister från hela världen, kommer man att diskutera politiska frågor som sträcker sig från ursprungsbefolkningars rättigheter till rättvis handel.

Dem amerikanska fredaktivisten Cimdy Sheehan som förlorat sin son i Irak krävde i sitt tal att de amerikanska trupperna skulle dras tillbaka från Irak och att USA:s president George W. Bush "och resten av dem" skulle ställas inför rätta för brott mot mänskligheten.

Många av demonstranterna hyllade Venezuelas president Hugo Chávez som sedan han allierat sig med Kubas president Fidel Castro av många betraktas som den främste anti-amerikanske fanbäraren i Latinamerika.

Detta det sjätte sociala forumet har 67 000 registrerade deltagare men antas ha betydligt fler deltagare från totalt drygt ett femtiotal länder. Dessa kommer att delta i diskussioner och manifestationer kring allt från homosexuellas rättigheter till internationell vapenkontroll.

Många deltagare är studenter, fackföreningsrepresentanter, politiker eller representanter för någon NGO (Non-goernmental organisation). Det sociala forumet sker som en manifestation mot det "nyliberala" ekonomisk toppmötet i Davos i Schweiz där bland annat ett frihandelsavtal för Nord- och Sydamerika diskuterats.

Det sociala forumet i Venezuela kan ses som en vänstermanifestation som sker i kölvattnet av den vänstervåg som sköljt över Sydamerika den senaste tiden och som innebär ett bakslag för införandet av den marknadsekonomi som USA stött i regionen.

Att mötet sker i just Venezuela kan knappast överraska någon eftersom Hugo Chávez gjort det till en vana att bjuda in alla som delar hans kritiska inställning till USA och dess politik.

Anti-globaliseringsaktivisten Kate Fox har rest från Washington D.C. och säger till BBC:s reporter: "Venezuela är utan tvekan vänsterns nya Mecka. Det var Havanna, men idag är Venezuela definitivt platsen man ska åka till om man är emot kapitalistisk utsugning".

Flera av de som säljer T-shirts i samband med manifestationen har bytt ut Che Guevara-tröjorna mot nytryckta Chávez-tröjor.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]