Spanien skriver av Bolivias skuld

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

5 januari 2006

Madrid – Spanien avskriver större delen av Bolivia skuld mot löftet att pengarna istället kommer att användas till utbildning i Bolivia, uppger BBC News.

Evo Morales, som nyligen vann presidentvalet i Bolivia, besöker ett tiotal länder runom i världen inför sitt makttillträde. I Spanien mötte han den spanske kungen Juan Carlos, premiärministerna Jose Luis Radriguez Zapatero och flera affärsmän.

Spanien åtog sig i samband med besöket att dra ett streck över närmare 100 miljoner euro som Bolivia är skyldigt Spanien. I utbyte lovade Morales att pengarna skulle användas till att göra slut på analfabetismen i Bolivia.

Under sitt besök mötte Morales bland annat representanter för den spanska energijätten Repsol och Spanien antas ha intresse av Bolivias stora gasfyndigheter. Morales sa dock i ett uttalande att Bolivia behöver "partners, utländska investerare men inte ägare till landets naturresurser".

Under sin världsturné kommer Morales att besöka Frankrike och Belgien för att sedan möta Nelson Mandela i Sydafrika. Sedan besöker han Kina och Brasilien. Han har tidigare mött Fidel Castro på Kuba. USA lyser med sin frånvaro.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]