Hoppa till innehållet

Spanien skriver av Bolivias skuld

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

5 januari 2006

Madrid – Spanien avskriver större delen av Bolivia skuld mot löftet att pengarna istället kommer att användas till utbildning i Bolivia, uppger BBC News.

Evo Morales, som nyligen vann presidentvalet i Bolivia, besöker ett tiotal länder runom i världen inför sitt makttillträde. I Spanien mötte han den spanske kungen Juan Carlos, premiärministerna Jose Luis Radriguez Zapatero och flera affärsmän.

Spanien åtog sig i samband med besöket att dra ett streck över närmare 100 miljoner euro som Bolivia är skyldigt Spanien. I utbyte lovade Morales att pengarna skulle användas till att göra slut på analfabetismen i Bolivia.

Under sitt besök mötte Morales bland annat representanter för den spanska energijätten Repsol och Spanien antas ha intresse av Bolivias stora gasfyndigheter. Morales sa dock i ett uttalande att Bolivia behöver "partners, utländska investerare men inte ägare till landets naturresurser".

Under sin världsturné kommer Morales att besöka Frankrike och Belgien för att sedan möta Nelson Mandela i Sydafrika. Sedan besöker han Kina och Brasilien. Han har tidigare mött Fidel Castro på Kuba. USA lyser med sin frånvaro.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]