Splittringar i Al-Fatah

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten


فتح


16 december 2005

Sedan Yassir Arafats död för drygt ett år sedan har hans parti Al-Fatah, som dominerar den palestinska politiken, präglats av tilltagande oroligheter. Den yngre generationen har sedan länge velat få ökat inflytande i partiet, redan flera år före Arafats död. Under torsdagen visade det sig att en grupp brutit sig ur, och skapat en egen lista på kandidater inför parlamentsvalet nästa månad.

Den yngre generationen i Al-Fatah, "aktivisterna", säger att de ska skapa ett nytt parti, som de kallar Al-Mustaqbal, "Framtiden". Deras lista på kandidater toppas av Marwan Barghouti som avtjänar fem livstidsdomar för mord i Israel men som är mycket populär bland palestinier. De motsätter sig dominansen av "den äldre generationen", som utgörs av dem som levde i exil med Arafat och deltog i den första palestinska intifadan. Efter Arafats död har missnöjet kommit upp till ytan, och den yngre generationen "gör en öppen revolt" skriver BBC, och begär att president Mahmoud Abbas ska stiga åt sidan.

BBC skriver att den konkurrerande listan och talet om ett nytt parti, kan vara ett sätt att pressa president Mahmoud Abbas att släppa in fler yngre personer i ledande positioner. Arafats efterträdare har huvudsakligen utsett personer som företrädaren gillade, och inga stora förändringar har skett.

Inför valet den 25 januari har Al-Fatah nästan bara hotats av den militanta Hamas, som många i västvärlden anser, eller har ansett, vara en terroristorganisation. Enligt vad BBC erfar ökar Hamas popularitet, och ämbetsmän som tillhör Hamas har ett gott rykte lokalt och i Gaza. Det nya utbrytarpartiet kan enligt BBC:s bedömning innebära att Al-Fatah förlorar sin majoritet.

Abbas och Barghouthi ska dock överlägga med varandra per telefon, och se om splittringen kan helas, uppger Reuters.

Al-Fatah är palestiniernas ledande parti. Det bildades 1959 av Yassir Arafat som därigenom kom att dominera den palestinska politiken. Det är konsultativ medlem av Socialistinternationalen, den socialdemokratiska rörelsens internationella organ.


Läs även[redigera]

Referenser[redigera]