Statssekreteraren "minns fel", ny bild av ansvarsfrågan?

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

14 december 2005

Statssekreterare Lars Danielsson har nu ändrat sin version av vad som hände i Regeringskansliet vid Tsunamikatastrofen. Till Katastrofkommissionen sa Danielsson tidigare att han vid tre tillfällen första dagen ringde till Utrikesdepartementets kabinettsekreterare Hans Dahlgren. Danielsson säger nu att han minns fel. Han ringde aldrig kabinettsekreteraren.

Erkännandet har väckt reaktioner i pressen. Henrik Brors vid oberoende liberala Dagens Nyheter menar att det är ren taktik då Danielsson offrar sig för att statsministern ska slippa sparka Freivalds eller avgå. Danielsson är van vid att offra sig för statsministern, skriver Brors. "Han har fått ta på sig skulden tidigare. Som när det 1997 avslöjades att Göran Persson hyrt privatplan för flera miljoner. Och vid fiaskot för Sydafrikasatsningen 2000."

Att dessa telefonsamtal, existerande eller inte, blivit så uppmärksammade beror dels på att det enligt Brors pekar på bristande krisberedskap i regeringskansliet och är en organisatorisk fråga. Dels, som oberoende moderata Svenska Dagbladet skriver, att Danielsson stoppade Räddningsverket från att åka till katastrofområdet redan på annandagen. Såväl biståndsminister Carin Jämtin som utrikesminister Laila Freivalds "hade bett honom agera".

Ett par ledamöter i Katastrofkommissionen säger dock till Dagens Nyheter att det ändrade vittnesmålet inte ändrar deras uppfattning om ansvarsfrågan.

Alla instämmer inte med Katstrofkommissionens kritik. Yrsa Stenius refererar statsvetaren Bo Rothstein i oberoende socialdemokratiska Aftonbladet, och ifrågasätter det rimliga i att kritisera statsministern dels för att katastrofen var så exceptionell, dels för att bristerna fanns i ledningen på UD. Men Stenius menar att felet inte är Freivalds utan kulturens på UD som "är en skråprodukt".

Referenser[redigera]