Stockholmspolisen skarvade statistik

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Sverige
Sverige

16 januari 2006

Stockholm – Framgångarna med Stockholmspolisens satsning mot organiserad brottslighet är delvis en bluff och bygger på friserade statistik, uppger Dagens Nyheter.

För projekt Nova togs en lista över 149 tungt belastade kriminella fram och målet var att 30 procent av dem skulle fås bort från listan. I augusti 2005 redovisade polisen projektet som en stor framgång och man uppgav att 93 av de 149 personerna dömts "efter olika riktade insatser". 36 av dem uppgavs ha dömts till fängelse i minst ett år.

I november begärde Dagens Nyheter fram faktaunderlag till rapporten. Man fick en sammanställning av de 36 fängelsedomarna innan polisen plötsligt uppgav att "materialet omfattas av sekretess". De återstående fallen redovisades inte.

Dagens Nyheter uppger att i de fall som polisen han lämna ut finns så pass mycket som inte överensstämmer med de tidigare redovisade uppgifterna att bara 15 procent av fallen kan räknas som framgångsrika. Varken länspolismästare Carin Götblad eller länskriminalchef Leif Jennekvist anser det konstigt att flera av fallen som utretts av poliser utanför Stockholm tas med i statistiken. Kollegor runtom i landet som Dagens Nyheter talat med håller inte med.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]