Stora demonstrationer inför valet i Thailand

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
29 mars 2006 kl.13.42 (UTC)
Bangkok - Oppositionen i Thailand har inlett en tre dagar lång demonstration i Bangkok i ett sista försök att tvinga premiärministern att avgå innan valet.

Några oppinionsundersökningar antyder att missnöjet mot premiärminister Thaksin Shinawatra börjar ebba ut för att istället rikta sig mot demonstrationerna som orsakat stora trafikproblem i huvudstaden Bangkok och tvingat flera affärer att hålla stängt.

En opinionsundersökning som publicerades i måndags visar att 26 procent fortfarande vill att Thaksin avgår mot 48 procent för tre veckor sedan.

När organisatörerna nu hotar med att blockera exklusiva köpcentrum inför valet på söndag riskerar de att väcka ännu större kritik bland allmänheten.

Enligt regeringstalesmän kostar protesterna näringslivet motsvarande omkring 8 miljoner dollar per dag. Oppositionen hävdar dock att premiärministern utgör ett större hot mot landet än trafikstockningar.

Thaksin förväntas vinna en stor majoritet av rösterna i valet, men eftersom oppositionen bojkottar valet finns risken att dess legitimitet ifrågasätts. Thaksin har erbjudit oppositionen platser i regeringen om han vinner valet men oppositionen har tillbakavisat inbjudan.

Thaksin anklagas för korruption och maktmissbruk i samband med en affär då han sålde familjens tillgångar i ett företag. Thaksin förnekar att han ska gjort något fel men demonstranter har krävt hans avgång i flera veckor.

Militären har av tradition haft en stark ställning i Thailand men hittills har protesterna varit fredliga. Thaksin har sagt att våld inte kommer att användas så länge alla följer lagen.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Thailand

4 april 2006: Thaksin Shinawatra avgår
3 april 2006: Valet i Thailand en motgång för Thaksin
2 april 2006: Thailand går till nyval
29 mars 2006: Stora demonstrationer inför valet i Thailand
25 mars 2006: Tiotusentals människor samlades mot Thailands premiärminister


Sydostasien

6 augusti 2010: Intercoop bekräftar barnarbete etc. hos inköpsbolag.
4 april 2006: Thaksin Shinawatra avgår
3 april 2006: Valet i Thailand en motgång för Thaksin
2 april 2006: Thailand går till nyval
29 mars 2006: Stora demonstrationer inför valet i Thailand


Portaler

Politik
Demonstrationer

Wikipedia

Thaksin Shinawatra
Thailand

Händelser 29 marsmars2006kvartal 1vecka 13
Publiceringar 29 marsmars2006kvartal 1vecka 13Referenser