Straffen godtyckliga och korta, enligt justitieministern

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

30 november 2005 Justitieminister Thomas Bodström kommer i nästa vecka att ge riksåklagaren i uppdrag se över svensk straffpraxis, i första hand vad gäller våldsbrott. Justitieministern menar att regionala skillnader vad gäller strafftid och påföljd beror på godtycklighet i straffskalan. Han tillägger att skillnaden mellan uppsåt och vållande kanske har övervärderats och att "ren slump" avgör om ett brott avslöjas på ett tidigt stadium. Han kan också tänka sig längre tidsbestämda straff än tio år.

Med översynen vill Thomas Bodström förbereda en parlamentarisk utredning under kommande mandatperiod och han hoppas att riksåklagaren kommer att vara klar med sin utredningen 2007. Justitieministerns initiativ kommer sedan flera uppmärksammade mål som rattfylleri lett till vad stora opinionsgrupper betraktar som låga straff, men Thomas Bodström nekar till att översynen skulle bero på populism: Det är bra att detta diskuteras, men vi får inte låta oss styras av enskilda mål, säger han och tillägger, det är ett uppsåt att sätta sig [onykter] i bilen och köra.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Källa[redigera]