Svält bland omskolade kongolesiska rebeller

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Kongo
Kongo
Katanga-provinsens läge i Kongo

18 februari 2006

Kongo – FN har bekräftat att sex före detta rebeller i Kongo har dött av svält sedan deras löner och matransoner uteblivit, uppger BBC.

De tidigare Maï-Maï-rebellerna befann sig på ett träningläger i Kamina-territoriet i distriktet Haut-Lomami i Katanga-provinsen i sydöstra Kongo där de genomgick en utbildning som skulle integrera dem i Kongos reguljära armé.

FN har vid flera tillfällen protesterat mot att matransoner och betalningar inte når fram till träningslägren. Enligt fredsavtalet som undertecknades 2002 ska rebellerna integreras i armén innan det allmäna valet som ska hållas i juni.


Enligt avtalet ska arton armébrigader vara färdigutbildade till valet men hittills är bara sex brigader klara för operativ tjänst. FN har stationerat omkring 17 000 soldater i Kongo för att övervaka fredsprocessen.

I östra Kongo finns fortfarande beväpnade grupper som gör sig skyldiga till övergrepp mot civilbefolkningen och utnyttjar regionens stora naturresurser som ekonomisk bas för sin verksamhet. Maï-Maï-rebellerna var kongolesiska nationalister och uttalat fientliga mot Rwanda.

Kriget i Kongo har krävt uppskattningsvis tre miljoner människoliv och enligt FN-uppgifter dör fortfarande 1 200 personer i det oroliga området.

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]