Töväder stort hot för Vasaloppet

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

13 januari 2006

Mora – Sex veckor innan den stora skidfesten i Dalarna hotar töväder hela skidveckan. Vasaloppet tömde sin "snökassa" förra året och finansieringen av en ny snösväng i år är inte löst, skriver Falu Kuriren.

Arbetet med att förbereda spåren inför tävlingarna hade redan kommit igång. Men sedan kom plusgraderna och arbetet fick läggas ned.

De traditionstyngda skidloppen börjar den 24 februari med tävlingar som Kortvasan, Tjejvasan, Öppet spår, Stafettvasan, Halvvasan och Skejtvasan innan själva Vasaloppet drar igång.

Bristen på snö gjorde förra året att man tvingades transportera snö för omkring tolv miljoner kronor. Det dränerade arrangörernas ekonomi. Den insamlingskampanj man försökte dra igång i år har bara resulterat i 300 000 kronor.

Vasaloppet som ägs av Sälens IF och IFK Mora använder vinsten från tävlingsavgifterna till att stödja många olika verksamheter i Dalarna. Vasaloppet har därför stor betydelse för många klubbar och en ny snösväng kan drabba många organisationer hårt ekonomiskt.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]