Hoppa till innehållet

Tchadisk ex-diktator prövas av AU

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

26 november 2005 Tchads förre diktator Hissène Habrè greps på nytt efter kort tid. En domstol i Senegal festslog i fredags att man saknade befogenhet att utlämna honom, något som tidigare krävts från belgiskt håll. Habré misstänks för krigsförbrytelser. Domen lovordades av hans advokater samtidigt som människorättsaktivister sa att de tänkte fortsätta att arbeta för att få den förre diktatorn utlämnad. Senegals inrikesminster gick de senare till mötes idag lördag då han lät gripa Habré på nytt för att få hans fall proövat av Afrikanska unionen (AU), ett beslut som följer direktiv från presidenten Abdoulaye Wades tidigare.

Habré störtades av rebeller 1990 och har sedan dess levt i exil i Dakar i Senegal. En kommission i Tchad har slagit fast att Habrés regim gjort sig skyldig till 40 000 mord och hundratusentals fall av tortyr. En internationell arresteringsorder gjorde att han greps den 15 november.

Inga prejuridicerande fall finns att tillgå inom AU men dess nuvarande ordförande, Nigerias president Alusegun Obasanjo, har lovat att fallet ska tas upp under kommande toppmöte.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Källa[redigera]