Thaksin Shinawatra vinner jordskredsseger i Thailand

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fil:Pic message 1.gif
Thaksin Shinawatram Thailands premiärminister

7 februari 2005

Thailand – Thaksin Shinawatra tycks med all sannolikhet bli återvald som thailändsk premiärminister vilket gör honom till den förste ledaren i landet som suttit under två perioder. Om det preliminära valresultatet står sig kommer dessutom hans parti Thai rak thai (ungefär: "Thailändare älskar thailändare") att vinna en jordskredsseger och bli det första partiet i landets korta, demokratiska historia med egen majoritet.

Thai Rak Thai (TRT) kommer som det verkar att ta omkring 375 av stolarna i parlamentet, vilket alltså räcker för ett bilda en enpartiregering. Oppositionspartiet Pak Prachatipat ("Demokratiska partiet") hade hoppats på att kunna inta 201 av platserna i parlamentet men medgav att de gått misste om målet redan innan alla röster hade räknats.

"Jag gratulerar Thai Rak Thai för att ha uppnåt sitt mål att bilda en enpartiregering", sa Banyat Bantadtan, ledare för Pak Prachatipat. "Jag hoppas att de två andra oppositionspartierna kommer att bevaka regeringspartiet tillsammans med oss för folkets bästa".

TRT har utlovat att eliminera fattigdomen, att lägga 60 miljoner dollar på infrastruktur och att genomdriva privatiseringarna av statliga företag trots fackföreningarnas ihärdiga protester. Billiga lån och subventionerad hälsovård för landets fattiga lantbruksbefolkning var andra vallöften som förde partiet till makten.

Källor[redigera]