Hoppa till innehållet

Tiotusentals demonstrerade i Ljubljana

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

26 november 2005 Tiotusentals människor i Ljubljana i Slovenien trotsade det ymniga snöfallet för att demonstrera sitt missnöje med regeringens ekonomiska reformprogram. Reformen syftar till privatiseringar, skattesänkningar och att avskaffa den reducerade momsen på varor som mat och böcker.

Demonstrationen som arrangerats av ett antal fackföreningar inleddes med en marsch från Tivoliparken till Kongresstorget i Ljubjana. Bland demonstranterna fanns representanter från i princip alla slovenska fackföreningar, arbetare, studenter, anarkistiska grupper och den breda allmänheten. Många hade rest från Österrike och Kroatien. Politiker från den liberala och socialdemokratiska oppositionen syntes också i demonstrationen. Demonstranterna bar fackföreningarnas flaggor, plakat och markerade sitt missnöje med visselpipor och trummor. Kravallpolis övervakade demonstrationen på avstånd men nöjde sig med att övervaka tillfartsvägarna till olika regeringsbyggnader.

På Kongresstorget höls tal av fackföreningsrepresentanter och studentorganisationer där reformerna sas leda till ökad ojämlikhet och sänkt levnadsstandard. Talarna sa att skulden inte kunde läggas på de arbetslösa, protesterade mot införandet av en avgift till universitetet med mer och demonstranterna svarade med burop. Manifestationen avslutades med musikuppträdande som på grund av vädret få stannade för att se.

Fackföreningar hade organiserat busstransport för omkring 40 000 personer, men snöovädret gjorde att många fastnade i trafikkaos och missade själva demonstrationen. Polisen uppskattade antalet demonstranter till 25 000.


Externa länkar[redigera]

Källor[redigera]