Tortyr fortfarande vanligt i Kina
2 december 2005 Enligt Manfred Nowak, envoyé vid FN, förekommer fortfarande tortyr av fångar i Kina ofta. Tortyr avskaffades officiellt 1996 men människorättsorganisationer har rapporterat att det ännu används för att tvinga fram erkännanden. I många fall leder tortyren till döden för fångarna enligt människorättsorganisationer.
Manfred Nowak sändes som tortyrrapportör till Kina efter att FN i tio år förgäves försökt komma in i landet, då Kina förhalat besöket. Nowak besökte även Tibet och Xinjiang, och befann sig i området i två veckor. Under sitt besök motarbetades han av de kinesiska myndigheterna, och uppger på fredagen att offer och deras anhöriga hotats, övervakats och uppmanats att inte tala med honom.
Varje år dör enligt människorättsorganisationer flera personer i Kina till följd av tortyr. De flesta är vanliga brottslingar, men somliga är politiska och religiösa oliktänkande. Som regel uppger de kinesiska myndigheterna att de rapporterade dödsfallen har skett av naturliga skäl eller är självmord. Det förekommer även psykologisk tortyr, rapporterar Nowak, i syfte att skapa personlighetsförändringar. I ett fall satt en fånge dömd för mord på sin hustru, men släpptes då hon visade sig vara vid liv. Mannen i fråga uppger att han under tortyr erkände att han var skyldig. När han släpptes hade han avtjänat elva år av straffet.
I de större städerna verkar tortyren ha minskat i omfattning, men Nowak fastslår att det krävs omfattande strukturella reformer.
Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den. |
Referenser
[redigera]- "China torture 'still widespread'". BBC, 2 december 2005 08:15 GMT
- Peking TT "Tortyr vanligt i Kina". Svenska Dagbladet, 2 december 2005 10:37