Transportstrejk i New York

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Tunnelbanan i New York.
Foto: Daniel Schwen september 2004.

20 december 2005

New York – Transportfacket i New York meddelade att dess medlemmar nu befinner sig i strejk. Det innebär att all buss- och tunnelbanetrafik står still i miljonstaden.

Ordföranden för transportfacket i New York (TWU) Roger Toussaint kallade i ett uttalande strejken en "kamp för värdighet på jobbet, ett okänt begrepp för MTA". Toussaint har tidigare meddelat två privata bussföretag att man inte accepterar MTA:s erbjudande eftersom det inte tar upp de disciplinära åtgärder som trafikmyndigheten kan ta till mot sina anställda. Anställda vi de privata företagen inledde sin strejk på måndagsmorgonen lokal tid.

Både Roger Toussaint och VD:n för New Yorks transportmyndighet (MTA) Peter Kalikow deltog i nattens förhandlingar där TWU erbjöds en treårsplan som skulle inneburit lönelyft på 3, 4 respektive 3,5 procent och att pensionsåldern även fortsättningsvis blir 55 år. Nyanställda skulle dock bli tvungna att betala mer för pensioner och hälsovård.

För den drabbade allmänheten kommer alternativ till kollektivtrafiken erbjudas i form av bland annat bilpooler. Taxiförare har meddelat att man kommer att köra längs med de ordinarie busslinjerna för att försöka ersätta bussarna.

22 december 2005

Omkring sju miljoner New York-bor tvingades för andra dagen ta sig till fots till och från jobbet i vinterkylan sedan transportstrejken hamnat i domstol.

Transportfacket har redan dömts till en miljon dollar i skadestånd per dag och de individuella strejkande riskerar 25 000 dollar per dag om New Yorks borgmästare får som han vill och strejken olagligförklaras.

Samtidigt som facket riskerar mycket höga böter är strejken förödande för många företag i New York som går miste om julruschen.


Referenser[redigera]