Tre års fängelse för förnekelse av Förintelsen

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

21 februari 2006

Österrike – En domstol i Österrike dömde den brittiske historikern David Irving till tre års fängelse för att ha förnekat Förintelsen. Irving var chockerad över domen och kommer att överklaga, uppger BBC.

Irving, en omstridd brittisk författare och historiker, greps i Österrike där han skulle föreläsa för en grupp högerextrema studenter. Han greps när han vid liknande tillfällen 1989 förnekade Förintelsen. Österrike är en av de elva länder som har en särskild lagparagraf mot förnekelse av Förintelsen.

Irving, idag 67, sa att han förnekade Förintelsen 1989 utifrån den kunskap han hade då, men att han sedan han tagit del av Adolf Eichmanns personliga papper ändrat ståndpunkt och att han idag inte förnekar Förintelsen. Eichmann brukar betraktas som hjärnan bakom nazisternas massmord.

Irving sa i en kommentar att det var "löjligt" att han ställts inför rätta för att ha uttryckt en åsikt och att han var övertygad om att lagen skulle tas bort inom ett år. Åklagaren, Michael Klackl kallade Irvings omvändelse för en "läpparnas bekännelse" och kallade honom en "farlig historieförfalskare" och "ikon för högerextremister".

Irvings advokat, Elmar Kresbach, kallade domen för "ett budskap" och tillade att den var osannolikt att Irving skulle tvingas avtjäna straffet, bland annat på grund av sin ålder.

Karen Pollock, chef vid den brittiska myndighet som ansvar för information om Förintelsen, välkomnade domen: "Förnekelse av Förintelsen är anti-semitism i skepnad av intellektuell debatt. Den bör behandlas som sådan", sa Pollock till BBC.

Deborah Lipstadt, som Irving stämde 2000 för att ha kallat honom en förnekare av Förintelsen, beklagade dock domen och förklarade att domen innebar censur men att revisionism bäst bekämpades med historia och sanning.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]