Tredjedel kvinnor i Afghanistans första parlament på 30 år

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

19 december 2005

Kabul – Vid en ceremoni omgiven av rigorös säkerhet invigde president Hamid Karzai och 351 ledamöter landets tvåkammarparlament, uppger NNC News.

Invigningen innebär att demokratiprocessen i Afghanistan uppnått ytterligare en milstlope. Tidigare har man lyckats enas kring en författning och välja en president. Närvarande vid ceremonin var USA:s vicepresident Dick Cheney tillsammans med flera andra utländska representanter.

"Den här sammankomsten visar att alla i Afghanistan är enade. Det här är ett viktigt steg mot demokrati", sa presidenten i sitt invigningsanförande.

BBC:s korrespondent på plats konstaterar dock i en kommentar att flera av de nya parlamentarikerna är talibaner eller före detta krigsherrar som tillåtits delta i valet och nu intar en plats intill sina tidigare offer. Om de kan komma överens inom ramen för ett parlamentariskt system återstår fortfarande att bevisa.

Under den gångna veckan har flera strider och attacker ägt rum, men många hoppas att invigningen ska stärka den utveckling som ska föra Afghanistan bort från två decennier av krig och umbäranden.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]