Tropisk cyklon drabbar nordvästra Australien

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Australien
Områden som förväntas drabbas av Clare under de kommande 48 timmarna

9 januari 2006

Australien – Den första tropiska cyklonen under 2006-års orkansäsong på södra halvklotet befinner sig utanför västra Australiens kust och förväntas nå land omkring klockan nio på morgonen lokal tid.

Cyklonen Clare har uppgraderats till en storm av kategori tre av Australiens meteorologiska institut. Man fruktade tidigare på dagen att Clare kunde komma att uppgraderas till kategori fyra vilket skulle betyda vindhastigheter på upp till 240 kilometer per timme.

De varningar som väderlekstjänsten utfärdat säger att "mycket destruktiva vindar med stormbyar på 195 kilometer per timme förväntas kring Dampier, Karratha och Mardie under kvällen".

Varningar för vindar på uppemot 150 kilometer per timme har utfärdats inåt land så långt som till Pannawonica.

Flera samhällen längs med kusten har redan nåtts av starka vindaar. Enligt Neil Bennet, chefsmeteorolog på väderlekstjänsten, talar om rapporter från Dampier om vindar på omkring 150-160 kilometer per timme.

Klockan sex på morgonen lokal tid uppmättes 65 kilometer per timme norr om Karratha och cyklonen färdades då söderut med en hastighet på 18 kilometer i timmen.

Clare förväntas nå Pilbara mellan Dampier och Mardie.

Omkring 1 500 personer i och omkring Karratha, Dampier, Roebourne, Wickham och Point Samson har evakuerats av den federala räddningstjänsten som uppmanar allmänheten att förse sig med ett överlevndaskit med mat och vatten för 48 timmar, mediciner och identitetshandlingar.

Enligt talesmän för räddningstjänsten berör evakueringen främst boende i låglänta områden. Invånare längre inåt land som bor i rejäla hus och är väl förberedda behöver bara vänta ut stormen inomhus.

Alla större industrier i det drabbade området har stängts liksom hamnar och oljeplattformar utanför kusten.

Väderlekstjänsten varnar också invånare i Karratha och Dampier för stormvågor som kan orsaka översvämningar när stormen når land. Översvämningar och häftigt regn förutspås i området kring Pilbara och Gascoyne under de kommande dagarna.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]