Turkisk domstol lägger ned mål mot författare

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Turkiet
Turkiet

23 januari 2006

Turkiet – En domstol i Turkiet beslutade att lägga ned åtalet mot författaren Orhan Pamuk som åtalats för att ha "förolämpat turiskheten" sedan han kommenterat Turkiets mord en miljon armenier och tiotusentals kruder under 1900-talet.

Turkiet har utsatts för hård internationell press, inte minst från EU som betraktat fallet som ett test som kan avgöra om Turkiet är redo för ett medlemsskap i unionen.

Orhan Pamuk uttryckte glädje över beskedet. Hans översättar och vän Maureen Freely påpekade dock för BBC att det inom ett par veckor kommer att tas upp åtta liknande fall. Trycket från det internationella samfundet måste öka, istället för att avta, för att övertyga den turkiska regeringen om att de aktuella lagarna måste bort, säger hon.

Orhan Pamuk åtalas enligt en lag som enligt vilken en person som förolämpar republiken, parlamentet eller statliga organ kan dömmas till upp till tre års fängelse. Omkring 60 turkiska författare har åtalats för denna typ av brott.

Enligt officiell turkisk historieskrivning har folkmorden på armenier då de ottomanska imperiet föll i början av 1900-talet aldrig ägt rum. Inte heller Turkiets militära kampanjerna mot kurder i östra Turkiet under 1980- och 1990-talen betraktar man som folkmord.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Tidigare[redigera]

Referenser[redigera]