Hoppa till innehållet

Tusende dödsdomen blev livstid

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

30 november 2005 Guvernören i delstaten Virgina, Mark Warner, beslutade under tisdagen att stoppa avrättningen av vad som hade blivit de tusende personen som avrättats i USA sedan Högsta domstolen återinförde dödsstraffet 1973. Warner omvandlade straffet till livstid utan möjlighet till nåd sedan en tjänsteman vid domstolen förstört bevis i målet.

Demokraten Warner har tidigare nekat nådeansökningar i de elva fall han handlagt. Warner räknas till en presumtiv kandidat i presidentvalet 2008 och dödsstraffet i USA är av tradition en betydelsefull valfråga. En av presidentkandidaterna i valet 1988, Michael Dukakis, betraktades till exempel som mjuk vad gäller brottslighet sedan han i en dabatt sagt att han inte ville se dödsstraff för någon som våldtagit och dödat sin hustru. Inför avrättningen, som skulle ha ägt rum onsdag kväll, har Warner tagit emot omkring 1 500 begäran om nåd.

Den dömde, Robin Lovitt, anklagas för ett mord 1998 och dömdes till döden följande år men nekar till brottet. Han menar att han skulle kunna bevisa sin oskuld om inte bevis i form av två blodiga saxar hade förstörts. Enligt en aktivist som engagerat sig i fallet var det politiska hänsyn som räddade Lovitt, en vanlig företeelse i USA.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Källa

[redigera]