Två häktade för människosmuggling

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

27 november 2005

Stockholm – En 30-årig kvinna och en 43-årig man med kinesisk bakgrund häktades under söndagen för grov människosmuggling samt medhjälp därtill. De båda tros tillhöra ett nätverk som ligger bakom ett hundratal fall där kinesiska barn försvunnit i Sverige. Barnen har sökt asyl i Sverige men sedan försvunnit från Migrationsverkets anläggningar under oklara omständigheter. Liknande händelser har rapporterats även från Danmark och Norge.

Polisutredningen har varit ett samerbete mellan polisen i Sverige, Danmark och Norge och har övervakat nätverket med verksamhet över hela Skandinavien. När polisen slog till i Stockholm hittade man stora summor pengar och flera förfalskade pass. Polisen konstaterar att kinesiska kvarter runtom i Europa brukar vara slutdestinationen för smugglingen som syftar till organiseraat barnarbete och prostitution. Tidigare har vad man tror vara delar av samma nätverk gripits i Danmark och Nederländerna.

De häktade paret tros vara lokala representanter i ett nätverk som styrs från Kina. De häktade nekar till anklagelserna. Åtals väcks den 9 december.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Källa[redigera]