Tveksam upphandling försinkar trängselskatt

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

5 februari 2005

Stockholm –Experimentet med trängselskatt som Stockholms kommunalsfullmäktige beslutat om riskerar nu att skjutas på framtiden. Sedan Vägverket tog över upphandlingen av projektets tekniska delar, har deras förfarande förts upp i en rad rättsinstanser av Combitech Consortium som förlorade upphandlingen. I fredags gav till slut regeringrätten företaget rätt vilket kan komma att stjälpa hela projektet och i förlängningen även sätta samarbetet mellan Socialdemokraterna och deras politiska samarbetspartners på spel.

Vägverket låter meddela att man ska studera domen innan man beslutar sig för hur man ska agera. Om Vägverket ser sig tvunget att göra om den forcerade upphandlingen klara man inte att genomföra projektet inför den folkomröstning som ska avgöra frågan nästa år. Å andra sidan, om man väljer att fortsätta uppförandet av betalstationer o.dyl. kan skadeståndskraven bli mycket kännbara. Ett tredje alternativ är att avvakta den dom som kammarrätten kommer att fälla, men den kan dröja. IBM, som vann anbudet, har redan investerat mycket i projektet, så alternativet att avbryta hela experimentet är inte heller tillfredsställande.

Om situationen ter sig som knepig för Vägverket måste den te sig än mer mardrömslik för den styrande koalitionen i Stockholm och regeringen.

Källa[redigera]