UNICEF kräver åtgärder mot kvinnlig könsstympning

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Afrika

7 februari 2006

Afrika – FN:s barnfond UNICEF uppmärksammar den fjärde internationella årsdagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning genom att kräva mer kraftfulla åtgärder som ska få slut på den tradition som varje år drabbar miljontals flickor, många av dem i Afrika söder om Sahara, Sudan, Somalia och Egypten.

Enligt UNICEF:s årliga rapport drabbar kvinnlig könsstympning varje år tre miljoner flickor i 28 afrikanska länder och tusentals flickor i Europa, Nordamerika och Australien. Totalt tros mellan 100 och 140 miljon kvinnor ha drabbats.

Enligt UNICEF:s talesman Damien Personnaz är det oftast kvinnor som ser till att traditionen lever vidare och då i första hand inte döttrarnas egna mödrar, utan deras mormödrar och andra äldre kvinnliga släktingar.

Enligt Personnaz genomförs en kvinnlig könsstympning var femtonde sekund med enormt fysiskt och psykologiskt lidande som följd. Ofta utförs operationen i ett buskage med en rostig kniv med livshotande infektioner som följd.

Trots vissa framgångar konstaterar UNCIEF att den politiska viljan att motverka traditionen ofta saknas. Personnaz menar att också att lagar som förbjuder traditionen visserligen är viktiga, men att dessa endast i ringa omfattning påverkar de som lever med traditionen.

Han säger också att traditionen sällan har någon religiös förankring, men att UNiCEF:s kampanjer i Senegal, Egypten och Sudan visat att traditionen övergivits sedan man fått stöd från traditionella politiska och religiösa ledare eller män i allmänhet.

Läs mer[redigera]


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]