Hoppa till innehållet

USA:s terroristlista väcker stark kritik

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

9 december 2005

USA:s hemliga listor över personer som inte tillåts flyga i eller till landet består av två delar. Dels den så kallade "No-Fly" med personer som under inga omständigheter får sätta sin fot i ett flyplan, dels "Selectee" med personer som måste kontrolleras noggrant innan de kan släppas ombord. Svenska Dagbladet skrev i gårdagens tidning att dessa listor idag innehåller omkring 80 000 namn och ständigt växer. Även mycket kände personer som senator Ted Kennedy och musikern Cat Stevens har fastnat i passkontrollen.

Riksdagspartiernas representanter i justitieutskottet som tidning nu talat med är starkt kritiska till listan och berättar om sin egen erfarenheten av att flyga i USA: "Det kändes som att de såg en terrorist i varje människa", sa Göran Norlander (s) och Peter Ahltin (kd) menar att systemet inte är förenligt med en rättstats sätt att skydda sina medborgare. Utskottets ordförande, Johan Pehrson (fp), pratade om ett godtyckligt fiskenät som drabbar oskyldiga.

Pär Ström, författare till boken Övervakad, säger till SvD: "Den här svartlistningen ligger utanför rättssamhället. Bakgrunden är hemlig, inga bevis för skuld läggs fram, och det är svårt eller omöjligt för den oskyldigt drabbade att bli helt rentvådd"


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]