Hoppa till innehållet

USA hotar med handelsrestriktioner mot Kina

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
USA
USA

20 februari 2006

USA – En amerikansk handelstalesman varnar för att USA kan komma att införa handelssanktioner mot Kina om inte landet gör sin marknad tillgänglig för amerikanska varor, uppger BBC.

Karan Bhatia, vice handelsrepresentant uppger till BBC att Kina inte behandlar amerikanska företag på lika villkor som kinesiska. Han sa vidare att Kina hade gjort stora förtjänster på att få tillgång till den amerikanska marknaden samtidigt som USa inte fått tilgång till den inhemska kinesiska marknaden.

Det amerikanska handelsunderskottet mot Kina uppgick till 24,5 procent (drygt 200 miljarder dollar) 2005. Det växande gapet i handelsbalansen gör att man överväger ett vidta ta handelsrestriktioner.

Kritiker i USA har pekat på att billiga kinesiska produkter hotar amerikansk arbetstillfällen. Bhatia understryker dock att man absolut inte vill "bygga murar kring USA:s gränser" och "falla tillbaka till protektionism".

Beijing har varnat för att handelshinder skulle få negativa konsekvenser för båda länderna och uppmanar Washington att försöka återställa handelsbalansen "på ett rättvist sätt".


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

relaterade nyheter[redigera]

Referenser[redigera]