Ugandas opposition anklagar regeringen för valfusk

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Uganda
Uganda

24 februari 2006

Uganda – Ugandas oppositionsledare har anklagat regeringen för valfusk i landets första flerpartival på drygt 25 år. Regeringspartiets företrädare avfärdar påståendet och kallade oppositionen för "dåliga förlorare", uppger BBC.

EU:s obervatörer i Uganda uppger att valet i stort sett varit fritt och rättvist, men att visa fall av oplomberade valurnor och fall där röstande hindrats från att avlägga sina röster förekommit.

BBC:s utsända i kampala, Karren Allen, uppger att valdeltagandet varit högt och att valet genomförts lugnt utan de våldsamheter många hade fruktat.

Oppositionsledaren, Kizza Besigyie, återvände från sin exil för att ställa upp i valet. Han har arresterats och ställts inför rätta ankalagad för förräderi och våldtäkt. Själv uppger han att rättegångarna mot honom är politiskt motiverade och avsedda att förhindra att han vinner valet.

President Yoweri Museveni har haft makten i Uganda i mer än 20 år. Inledningsvis sågs han som en av den nya generationen afrikanska ledare, men har inför detta val anklagats för att dels ha ändrat grundlagen för att kunna ställa upp ytterligare en mandatperiod och dels för att försöka skrämma oppositionen till tystnad.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]