Ugandiska soldater öppnade eld mot folkmassa, 7 döda

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Lägeskarta för Uganda
Lägeskarta för Gulu i Uganda

28 december 2005

Uganda – Sju dödades och 16 skadades då regeringsoldater öppnade eld mot en folkmassa i ett flyktingläger i norra Uganda, uppger BBC News.

Flyktingar i Lalogilägret vid staden Gulu protesterade mot att en tonårspojke dödats av en soldat tidigare. De begav sig till soldaternas barrack. Ugandiska militärtalesmän uppger att protesterna där började bli våldsamma och att skott avlossades i luften för att skingra folkmassan. En förklaring som ter sig tveksam, skriver BBC.

Flyktingarna i lägret har flytt undan attacker från "Guds befrielsearmé", LRA. Uppskattningsvis 1,5 miljoner människor har blivit hemlösa som en följd av den 20 år gamla konflikten mellan LRA och den ugandiska armén.

Skotten mot civilpersoner kommer att placera arméns bakhåll tidigare i veckan i skuggn, man lyckades då döda tio rebeller, bland annat deras ledare Francis Kapere.

LRA är ökänt för att kidnappa barn och använda dem som soldater och sexslavar. Flera av rebellledarna är efterlysta av den internationella domstolen i Haag för krigsförbrytelser.

Relaterade nyheter[redigera]


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]