Undantagstillstånd kritiseras på Filippinerna

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Filippinerna

26 februari 2006

Filippinerna – Filippinernas president Gloria Arroyo gav marinkårsofficeraren Ariel Querubin sparken i fredags och generalen Renato Miranda fick gå idag söndag samtidigt som Querubin uppmanade till protester mot presidenten.

President Arroyo, som överlevde en armérevolt 2003, har infört undantagstillstånd för att motverka vad som uppges vara ett försök till en militärkupp.

I huvudstaden Manila har många trotsat undantagstillståndet för att delta i demonstrationer till 20-års minnet av det uppror som tvingade Ferdinand Marcos att lämna presidentposten 1986.

Sedan undantagstillståndet införts har det mött hård kritik från oppositionsmedia som har svårt att se det hot mot statens säkerhet som konstitutionen kräver för att införa undantagstillstånd.

Polisens tillslag mot oppositionstidningen Daily Tribune förstärkte misstankarna. Att undantagstillståndet sammanfaller med 20-årsfirandet av den folkliga revolten ses som mer än en slump.

William Esposo skriver i Philippine Inquirer att undantagstillståndet riskerar att radikalisera oppositionen vilket kan leda till inbördeskrig. Han ifrågasätter också påståendet att undantagstillståndet istället för att ha lyckats avvärja hotet mot presidenten snarare förvärrat situationen.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]