Undantagstillstånd utfärdat i Filippinerna

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Filippinerna

24 februari 2006

Filippinerna – Filippinernas president Gloria Arroyo har utlyst undantagstillstånd sedan militären berättat att man avsöjat ett planerat kuppförsök inför 20-årsminnet av störtandet av Ferdinand Marcos, uppger BBC.

Arroyo sa att undantagstillståndet utlysts eftersom nationen stod inför "totalitära krafter både på den extrema vänster- och högerkanten" som utgjorde ett "uppenbart hot statens säkerhet och integritet och det filippinska folket". Både den filippinska börsen och peson störtdök vid beskedet om undantagstillståndet.

En ledande general och ytterligare ett dussintal militärer och poliser har gripits anklagade för att ha planerat att leda soldater som skulle utnyttja civila demonstrationståg i ett försök att iscensätta en revolt.

Filippinerna har upplevt flera kuppförsök och revolter under de gångna två decennierna och i huvudstaden brukar ofta rykten om planerade kupper vara i omplopp.

Militära källor uppgav till AP att man reducerat hotet men inte fått stopp på det. Skolor hålls stängda och vägspärrar har upprättats. Hundratals har trotsat demonstrationsförbudet och samlats på gatorna.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]