Uppror i Belize

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

21 januari 2005

Konfrontation mellan demonstranter och kravallpolis i Belmopan 21 januari.

Oroligheter utbröt i Belizes huvudstad Belmopan i mitten av januari i år efter att en ny statsbudget offentliggjorts som innebar betydande skattehöjningar. Oroligheterna uppfattas också som riktade mot de styrande partiet PUP och de finansiella tillståndet som regeringen försatt landet i.

Den 13 januari 2005 offentliggjorde Said Musa regeringen budget för budgetåret 2005-2006. Budgeten innebar avsevärda skattehöjningar för på rad verksamheter och varor. Bland annat en höjning på 11% av realisationsvinstskatt; en femprocentig höjning för finansinstitut (?financial institutions?); en åttaprocentig höjning av tobaksskatten; och en 100% höjning av skatten på rom. Regeringen hävdar att dessa skattehöjningar är jämförbara med de som genomfördes 1998 under den föregående regeringens ledd av oppositionspartiet UDP. Flera års utbrett missnöje med PUP:s vanskötsel av statens ekonomi och den omfattande korruptionen gjorde att den nya budgeten utlöste protester i parlamentet 15 januari samtidigt som konfrontationer ägde rum mellan demonstranter och polis. Dessa demonstationer varade veckan ut.

Demonstrationer utanför parlamentet med plakat som kräver premiärminister Said Musas avgång.

Den 20 januari manade landets näringsliv och fackföreningar till en två dagar lång rikstäckande strejk. Vattenförsörjningen i stora delar av Belize drabbades omedelbart och följande dag inrapporterades spridda demonstrationer i Belmopan. Regeringsbyggnader har stuckits i brand och väggspärrar upprättats. Politiker attackerades med stenar och flaskor vilket ledde till att polisen ingrep. Flera regeringsbyggnader har försetts med övervakningskameror och barrikader.

Den gångna veckans oroligheter är den tredje gången något liknande inträffat i Belizes historia. Senast var på åttiotalet då orsakat av ett förslag att överlåta en del av landet till Guatemala.

Omfattande demonstrationer organiserade av oppositionen ägde rum den 21 januari och regeringspartiet väntas organisera motdemonstrationer. Den stora regeringfientliga demonstrationen utanför parlamentet slutade i konfrontationer mellan demonstranter och polisen. Polisne bemötte demonstanternas stenar med gummikulor och tårgas. Skottlossning och polissirener hördes på en kilometers avstånd tillsammans med åtminstone en större detonation. Flera demonstranter har arresterats varav "Yellowman", en av oppositionens frontfigurer. Demonstrationstillståndet gick ut klockan tre lokal tid och demonstranterna fick omkring en timme på sig att lämna platsen. När denna tid gått hade de flesta demonstranterna ignorerat uppmaningen att lämna platsen. Efter ytterligare 40 minuter beordrades kravallpolisen att skingra folkmassan, vilket gjordes med hjälp av gummikulor och tårgas. de fackrepresentanter som lagt sig på marken och vägrade ge sig av, drogs handgripligen från bort från området.

Polisen förhöll sig passiv under dagen även om individuella poliser rapporterats ha använt mer våld än situationen krävt. Ögonvittnen har berättat hur överordnade hållit tillbaka underordnade och fört bort dem från det främsta polisledet. Andra berättelser hävdar att inga stenar kastades på polisen förrän en demonstrant attackerats av en polis.

Externa länkar[redigera]