Våldsamt upplopp i Dublin mot Orangeordens march

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Irland

26 februari 2006

Dublin – Irländsk säkerhetspolis lyckades återta kontrollen i centrala Dublin sedan upplopp iscensatta av republikanska motdemonstranter som protesterade mot en march som lojalister urartat till våldsamheter.

Hundratals flanörer hamnade mitt i oroligheterna då affärer längs med Dublins huvudgator stängde när kravallpolisen inledde sin insats mot demonstranterna. 40 personer har gripits och 14 försts till sjukhus, bland dem en journalist och sex polismän.

Upploppen beskriv som de värsta på 25 år. De förorsakades av den lojalistiska Orangeordens marsch som i år samlat ett tusental anhängare tillresta från Nordirland. Marschen fick inställas sedan polisen bedömd säkerhetsläget som otillräckligt.

De omkring 300 republikanska demonstranterna, varav många kommit från olika delar av Irland, började kasta brandbomber, smällar och olika tillhyggen mot polisen. När affärer började plundras fick polisen lojalisterna att lämna området.

Våldet har fördömts av politiska företrädare från samtliga partier. Unionisterna har kritiserat polisen för att inte ha varit tillräckligt förbered på upploppet. Man tillade också att demonstranterna som använde våld inte förstod sig på irländsk republikanism och att de motverkade den enighet som behövs för att ena ön.

Republikanska kommentatorer har sagt att de varit oansvarigt av myndigheterna att tillåta demonstrationen och man uppskattade kostnaden i form av skador som upploppet orsakat till 50 000 euro.

Många fruktar att upploppet ska få politiska konsekvenser och störra den pågående fredspocessen i Nordirland.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]