Hoppa till innehållet

Vacklande miljömedvetenhet i Sörmland

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Sverige
Sverige

18 februari 2006

Sörmland – Eskilstuna planerade att bygga bostäder på ett av sina naturreservat samtidigt som man ansökt om bidrag för att ta vara på sina naturreservat. Oxelösund fick jumboplatsen då IVL granskade Sveriges kommuner samtidigt som man beskriver sig som kommunen med "livskvalité och ro för själen".

Eskistunaån i Eskilstuna.
Foto: 2003

Kommunalråden Hans Ekström och Tommy Hamberg i Eskilstuna presenterade i måndags ett förslag på 700 nya bostäder längs med Eskilstunaån. Tanken var att förutom att tillföra nya bostäder även att binda ihop olika befintliga bostadsområden med bland annat broar över ån. Byggstart planerades till 2007.

Kommunalråden blev överraskade då förslaget kritiserades av kommunens naturvårdsombud Lennart Balk. Kommunalrådet hade ingen aning om att det förslagna området var naturreservat. Samtidigt har Eskilstuna kommun ansökt om 780 000 kronor i bidrag från länsstyrelsen för att öka tillgängligheten till bland annat stränder och naturreservat i kommunen.

I Södermanlands län finns 87 naturreservat som tillsammans upptar 36 103 hektar (varav 13 055 på land). Eskilstunaån är ett omkring 22 kilometer långt vattendrag som går mellan Hjälmaren och Mälaren.

Oxelösunds läge i Sörmland

Enligt en undersökning som miljöinstitutet IVL gjort är Öxelösund den kommun i Sverige som har sämst luftkvalitet. Det gäller bland annat marknära ozon som kan påverka jordbruket och svaveldioxid som kan leda till försurade sjöar.

I båda fallen toppar Oxelösund listan på undersökta orter, i ibland med värden långt över storstadsregionerna.

På sin webbplats beskriver Oxelösunds kommun sig själv som "Så vackert att det gör ont... Skärgård, öppet hav, bad, båtliv och fiske... Livskvalité och ro för själen. Alternativet finns i Oxelösund." [1] Man säger också att man känner till aktuella miljökvalitetsnormer och att man mäter nivåer på bland annat ozon och svaveldioxid. [2]

IVL är ett miljöinstitut som drivs av staten och näringslivet. De står också för institutets finansiering vid sidan av anslag från olika forskningsstiftelser och EU. IVL bedriver både forskning och konsultverksamhet.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser

[redigera]