Val i Tjetjenien utan betydelse

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

28 november 2005 Söndagens val i Tjetjenien bedömms allmänt som ännu en anträngning från Kreml att stärka sin ställning i republiken. Drygt 70% av befolkningen röstar i valet men bara 2% tror att deras röst påverkar valresultatet. Valet kommer att vinnas av Tjetjeniens starke man Ramzan Kadyrov som regerar med Moskvas stöd. Utländska observatörer rapporterar om vallokaler med fler poliser än röstande och oppositionen har dömt ut valet som "en ny fars".

Bland de 58 kandidater till en plats i parlamentet fanns dock den förre försvarsministern Mogamed Khambiyev som för bara arton månader sedan fortfarande kämpade tillsammans med tjetjenska separatister. Han säger i en kommentar: "Galenskapen regerar i Tjetjenien idag men jag vill använda politiska medel, inte vapen, för att bekämpa den. Vår första uppgift är att stoppa kriget".

Den ekonomiska kompensation som utlovats från rysk sida och den "normalisering" av situationen som beskrivs i ryska medier, är det få i Tjetjenien som känner igen. Den unge vice statsministern Kadyrov, son till den förre presidenten Akhamd Kadyrov, har enligt oberoende källor gjort sig skyldig till många övergrepp mot befolkningen, inklusive försvinnanden och tortyr, och allt tyder på att han kommer att bli ny president nästa år då han uppfyller minimiåldern på 30 år.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Källor[redigera]