Valet i Venezuela

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Lägeskarta för Venezuela

5 december 2005

Caracas – Sedan röster räknats i 80% av valdistrikten hade president Chávez partier fått 89% av rösterna. I valet ska enligt valmyndighetens talesmän 25% av alla röstberättigade ha deltagit. Oppositionen anklagade valmyndigheten för att ha favoriserat regeringen och manipulerat det elektroniska rösträkningssystemet. Detta är dock ingenting som de hundratals internationella valobservatörerna i landet funnit stöd för. (Reuters)

3 december 2005

Caracas – Valet i Venezuela väntas ge den nuvarande presidenten Hugo Chávez omkring två tredjedelar av platserna i parlamentet. Detta har gjort att valet bojkottas av fem oppositionspartier som anklagar den statliga valmyndigheten för att gynna regeringen och gå presidentens ärenden.

Chávez har anklagat USA för att ha regiserat bojkotten och kallade George W Bush "terrorist och folkmördare". Oppositionens bojkott dömde han ut och sa att oppositionspartierna skulle hamna i "historiens papperskorg". På USA:s utrikesdepartement tillbakavisar man anklagelserna och kallar dem "en bra valslogan".

EU har sedan den 13 november valobservatörer på plats i Venezuela. I ett pressmeddelande meddelade EU att de kommer att skicka totalt 160 observatörer till landet. Redan nu övervakar 120 observatörer valet i 20 av republikens 24 delstater.

Fram till 1998 styrdes Venezuela under ett halvt sekel alternerande av två av de partier som nu bojkottar valet. Allmänt anses det att de bojkottar valet eftersom de vet att de inte har en chans att vinna det. Syftet med bojkotten är istället att misskreditera det demokratiska systemet i landet. Hot mot valarbetare och utplacering av sprängladdningar har förekommit. Presidentens anhängare har arrangerat massdemonstrationer som svar på bojkotten.

Oppositionen är missnöjd med det elektroniska rösträkningssystem som utvecklats av det amerikanska företaget Smartmatic för en kostnad på bortåt 200 miljoner kronor. Valmyndighetens chef Jorge Rodriguez har anklagats för att ta emot mutor.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]