Valresultat stoppat på Haiti

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Haiti
Haiti
Karta över Haiti

15 februari 2006

Haiti – Haitis interrimregering har stoppat publiceringen av resultat från valet i förra veckan i väntan på att påståendena om valfusk utreds. Beskedet kom sedan René Préval varnat för fortsatta protester om ett preliminärt valresultat som antydde ytterligare en valomgång publicerades.

Valurna på soptipp[redigera]

En lokal TV-kanal i Haiti visade bilder på en valurna som dumpats på en soptipp med vad som såg ut som hundratals förkolnade valsedlar. Många av de valsedlar som visades i den haitiska TV-kanalen tycktes vara röster på Préval och många av hans anhängare har marscherat på huvudstadens gator i protest mot valfusk.

En FN-talesman har i en kommentar sagt att valurnan kan komma från vilken av huvudstaden Port-au-Princes vallokaler som helst och den mycket väl kan ha placerats på soptippen för att ge intryck av att valfusk har förekommit.

Utlovar fortsatta protester[redigera]

Valets förmodade vinnare, René Préval, har sagt att "omfattande valfusk" förmodligen gör att han kommer att gå misste om valsegern.

Han har också sagt att han kommer att avfärda ett valresultat som bekräftar de första valprognoserna — där han med liten marginal gick misste om de erfoderliga 50 procent av rösterna som krävs för att han ska vinna den första valomgången — vilket kommer att leda till fortsatta protester.

René Préval arbetade tidigare för Haitis tidigare president Jean-bertrand Aristide som idag lever i exil i Sydafrika. Prévals anhängare hävdar att det är makteliten på Haiti som är misstänksama mot Prévals kopplingar till den störtade presidenten som ligger bakom valfusket.

Préval har uppmanat sina anhängare att fortsätta med protesterna men "med respekt för andras rättigheter". I Port-au-Prince spärras gator av barrikader av brinnande bildäck och bråte.

Moment 22[redigera]

För interrimregeringen är situationen prekär. Om deras utredning — som består av representanter för regeringen, Prévals parti och valkommissionen — kommer fram till att Préval inte lyckades uppnå de erfoderliga 50 procenten kommer det att leda till omfattande protester.

Om de istället kungör att Préval vunnit valet kommer det att se ut som de fallit för trycket från Prévals anhängare.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]