Var tredje engelsk pub öppen dygnet runt

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

27 november 2005 Den 24 november började en ny lag som reglerar öppethållandet för pubar, klubbar och affärer som säljer alkohol gälla. Lagen göra att omkmring 60 000 affärsidkare i England och Wales tillåts hålla öppet efter 23.00, den tid då alla pubar stängt allt sedan första världskriget. Omkring 1 000 av dessa, varav 359 är pubar eller klubbar, har ansökt om förlängt öppethållande och beviljats ett dygnet-runt-tillstånd.

Tessa Jowell, minister för kultur, media och sport, hoppas att man genom det nya tillståndet ska kunna minska alkoholkonsumtionen som de restriktiva stängningstiderna orsakat. De brittiska pubarnas riksorganisation kommenterade i ett pressmeddelande den 25 november: "Förändringen handlar om att behandla vuxna människor som myndiga personer och ge dem möjlighet att välja ett socialt liv efter klockan elva".

I media och från olika hälsoorganisationer har man uttryckt oro för ökat våld och alkoholism. Något sådan kunde dock inte iakttas under premiärkvällen som förlöpte lugnt. Myndigheter har dock påpekat att effekten av beslutet bara kan utvärderas efter omkring sex månader då fler ställen fått förlängt tillstånd och allmänheten vant sig vid de nya öppettiderna.

Källor[redigera]

  • Denna artikel är en översättning av motsvarande engelska artikel.