Vietnam släpper politisk fånge

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vietnam

26 januari 2006

Vietnam – Vietnamn har släppt den politiske fången Nguyen Khac Toan som settat fängslad sedan 2002 dömd för spioneri sedan han via mail vidarebefodrat information om en bondeprotest till vietnamesiska grupper utomlands, uppger BBC News.

Toan uppgav vid frisläppandet att han inte ändrat ståndpunkt utan skulle fortsätta kämpa för demokrati i Vietnam, något som hela Vietnam vill se enligt honom själv.

Han sa också att tiden i fängelse visserligen innebar hårt arbete, men att det värsta var att inte få tid att vara för sig själv, att läsa, lyssna på radio eller studera.

Toan dömdes ursprungligen till tolv års fängelse och tre års husarrest. Efter att ha suttit en tredjedel av tiden släpps han i samband med det kinesiska nyåret. han måste dock fortfarande tillbringa tre år i husarrest.

Regimen i Hanoi fortsätter att utöva en stark kontroll över nationella media, men enligt människorättsgrupper har man under förra året inlett små initiativ för att tillmötesgå internationella krav på att respektera de mänskliga rättigheterna. Förr året släppte man tolv politiska fångar.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]